double_glazingИзкуството на уюта се изразява чрез качеството на стъклопакета.

Изборът на подходящи стъкла за Вашите прозорци не е лесна работа. Нещо повече, те представляват важна инвестиция, която може да доведе до икономии в дългосрочен план, както и да Ви предостави много удобства. Когато сменяте или монтирате нови прозорци, уверете се, че сте избрали най подходящия вариант остъкляване в зависимост от вашите предпочитания по отношение на комфорт и икономии.

Например прозорци с изложение юг, югоизток, югозапад, които лятото ги огрява директно слънцето, е препоръчително да са със слънцезащитни стъкла или стъклопакет известно още като мултифункционално, или високоенергийно стъкло. Този стъклопакет лятото предпазва от слънцето, а зимата не допуска да излиза топлината през него.

Прозорци със северно, или западно изложение, е препоръчително да са с извстно като к-стъкло, или нискоемисийно стъкло. К-стъклото пропуска късовълновото лъчение (каквито са слънчевите лъчи) да влизат в помещението, но отразява дълговълновата енергия, като топлина от огън или радиатор обратно в дома ви, правейки по-лесно поддържането на помещенията топли.

Видове стъклопакети и характеристики

 • Стъклопакет от две прозрачни флоатни стъкла. Двойният стъклопакет представлява две стъкла разделени помежду си посредством дистанционер, сформиращи една изолационна, херметически затворена въздушна камера. Имат различни ширини, като най-често са между 20мм и 32мм, но се изработват и други нестандартни ширини в зависимост от използвания профил за дограма. Дебелината на самите стъкла стартира от 4мм.
  Преимущество на флоатното стъкло е неговата висока светлопропускливост. Намира приложение при единично остъкляване, стъклопакет, комбинация с всички идове стъкла – за соларен контрол, интериорни решения, повишени шумоизолационни свойства.
 • Стъклопакет с нискоемисийно стъкло с меко покритие. Нискоемисийното стъкло с меко покритие е безцветно флоатно стъкло, с нанесен тънък слой от метални частици върху едната страна. Благодарение на този слой стъклопакетът пропуска късовълновото лъчение (слънчева светлина) и отразява дълговълновата радиация (топлина) обратно в помещението. За по добра ефективност се изработва троен стъклопакет, като  нискоемисийното стъкло се поставя на трета позиция, т.е. вътрешно за помещението стъкло, като покритието е насочено навън. Стъклопакет, изработен с едно безцветно стъкло и едно нискоемисийно стъкло с меко покритие е подходящ единствено за северно (североизточно, северозападно) изложение, тъй като не само задържа топлината в помещението и не позволява нейната загуба, но и спечелва енергия чрез слънчевите лъчи, т.е. допринася за осезаемото увеличаване на температурата по повърхността на външното стъкло.
 • Стъклопакет с всесезонно стъкло. Характеристиките на всесезонното стъкло позволяват ползването на продукта както при жилищни индивидуални жилища, жилищни блокове, така и при други сгради офис сгради, хотели и ресторанти, търговски центрове, училища, зимни градини. Всесезонното стъкло е приложимо във всеки стъклопакет и е напълно съвместимо с всички видове дограма. То е изработено чрез полагането на много фин прозрачен слой материали от метален произход върху прозрачно стъкло. Това покритие е с ниска проводимост и с двойно свойство : отразява високочестотната инфрачервена радиация, характерна за топлинната енергия и същевременно отразява голяма част от слънчевата енергия.
  Производството на всесезонното стъкло се осъществява във вакуумни камери.
  Металният слой се полага едностранно
 • Стъклопакет с обемно оцветено в масата си стъкло. Това стъкло е обикновено флоатно стъкло, при производството на което са добавени оцветители за придаване на оттенък или подсилване на слънцезащитните качества. Обемнооцветените стъкла са подходящи за използване както навън – за стъклопакет, за врати и прозорци, за витрини и др., така и за интериорна употреба – етажерки, маси, шкафове и др.
  Оцветеното стъкло намалява проникването на топлина в сградите и е съществен елемент за облика на фасадите. Цветовата гама на обемнооцветеното стъкло включва четири основни нюанса: Green (зелено), Bronze (бронзе), Grey (сиво), Azur (синьо).
 • Стъклопакет с орнаментно стъкло: кризет, орнамент Д2, химичен мат, атлантик.
 • Стъклопакет със слънцезащитно стъкло: Stopsol. STOPSOL е търговското наименование на палитра от висококачествени рефлексни стъкла на AGC Flat Glass. Остъкляването със стъкла STOPSOL осигурява отлична соларна защита, като отразява излъчената от слънцето топлина. Благодарение на твърдото си покритие (тънък слой от метални оксиди, нанесен чрез пиролизен процес), STOPSOL е силно устойчиво на надраскване и зацапване. Рефлексното остъкляване допринася за повишено уединение и оптимален визуален комфорт.
 • Безопасно остъкляване: приложение при покривни конструкции, при повишени изисквания за безопасност – стъклопакет със закалено стъкло. Структурата на този тип стъкла намалява значително риска от физически наранявания. При счупване стъклото не се раздробява на парчета. В зависимост от дебелината на стъклото , намалява времето за пробив през него. Защитното стъкло издържа на многобройни удари и е много добра защита срещу проникване.
 • Шумоизолационно остъкляване: при покривни конструкции и повишени шумоизолационни качества – стъклопакет с ламинирано стъкло (триплекс). Триплекс се отличава с изключителна здравина заедно с използването на закалено стъкло устойчиво на удар многопластово триплексно стъкло. Триплекс се използва предимно за витрини, преградни стени, стълби, сенници и обзавеждане. Дизайнът на триплекс се състои от стъкла, свързани помежду си с прозрачен полимерен филм, който увеличава здравината на стъкло и предпазва евентуално при счупване от отломки,  остри частици.
  Ламинирано триплекс стъкло осигурява защита от ултравиолетови лъчи, предотвратява загубата на топлина и подобрява звукоизолацията, така че стъклото често се използва в вътрешни помещения. Ламинираното триплекс стъкло се състои от две или повече стъкла, които са слепени помежду си с еластично и устойчиво на разкъсване фолио. На практика може да се ламинират почти всички видове стъкла, а междинният слой може да бъде прозрачен, матиран или цветен. По този начин е осигурена широка гама от продукти с приложения в строителството, архитектурата и интериора. Основните свойства на ламинираното стъкло са сигурност и безопасност.При счупване на едно от съставните стъкла, ламинираното стъкло не се разрушава на малки парчета, а остава цяло, предпазено от междинното фолио. Друга характерна особеност е свойството на триплексното стъкло да подтиска шума. По този начин, чрез вграждане в стъклопакет, то се използва ефективно за шумоизолация при остъкляване на строителни обекти.